Blogger Destek Ekibi Olarak Sizi Sorunlarınızla Yalnız Bırakmıyoruz,Aradığınızdan Fazlasını Bulacağınıza, Destek Ekibi Olarak Garanti Veriyoruz ...

Tek bir sayfaya nasıl birden çok blog ekleyebilirim?

Tek bir sayfaya nasıl birden çok blog ekleyebilirim?


Not: Bu makalede, söz konusu blogların harici bir sunucuya FTP üzerinden yayın yaptığı varsayılır.


Tek bir sayfaya birden çok blog eklemek için birçok neden vardır. Aynı anda iki veya üç kullanıcının yazı göndermesini isteyip, bu yazıların tek bir blog sütununda bir arada bulunmasını istemeyebilirsiniz. Veya belki de kenar çubuğunuzda blog içeriğinizin kalan kısmına sığmayan notlar veya yorumlar yazmak isteyebilirsiniz. Başka bir sunucudan blog içeriği alıp sorunsuz bir şekilde varolan kodunuza yapıştırmanız da mümkün (sunucunuzun kapasitesine bağlı olarak). Olasılıklar gerçekten sınırsız.


Tek bir sayfada birden çok blog ekleme işlemi, içerme kodları kullanılarak gerçekleştirilebilir. İçerme kodları, Sunucu Tarafı İçerme Kodları, PHP, ASP ve Cold Fusion'ı da içine alan, birçok farklı sunucu ve platformda bulunan bir özelliktir. İhtiyacınız olan içerme yöntemi türü,
sunucunuzun ne türde bir platform üzerinde çalıştığına ve bu işlemi gerçekleştirmeye yönelik işlevsellik ayarlara sahip olup olmadığına bağlıdır. Aşağıdaki tekniklerden hangisinin
sizin için uygun olduğundan emin değilseniz, lütfen sistem yöneticinize danışın.


Diyelim ki, okuduğunuz kitapların bir listesini ana blog sayfanızın kenar çubuğuna eklemek istiyorsunuz. Öncelikle, yeni bir blog oluşturmanız gerekir. Blogger'da oturum açın ve sağ sütundaki "Yeni blog oluştur" bağlantısına tıklayın. İstenen bilgileri belirtin ve daha sonra Ayarlar'a tıklayıp gerekli bilgileri girin. Bu yeni blog için dosya adı olarak "kitaplar.html" adını kullanacağız.


Ayarlarınızı yaptıktan sonra, Şablon'a tıklayarak bu yeni bloga yönelik şablonu açın. Yalnızca Blogger kodunu bırakarak
<html>
, <head> ve <body> etiketlerini kaldırın. Şu şekilde görünmesi gerekir:


<Blogger>

<BlogDateHeader>

<$BlogDateHeaderDate$>

</BlogDateHeader>



<$BlogItemBody$>

<$BlogItemDateTime$>

</Blogger>


kitaplar.html varolan sayfanıza ekleneceğinden, bu dosya tarafından sağlanan gövde bilgileri kullanılacaktır.
İstediğiniz görünüme kavuşana kadar, kitaplar.html şablonunu düzenlemeye devam edin. Şimdi sayfanıza içerme kodlarını ekleme zamanı geldi.


Kitap blogunu varolan blog sayfanıza eklemek için, ana blog şablonunuzu açın ve blogunuzun düzeninde, kitaplar blogunun görünmesini istediğiniz konumu belirleyin. Sunucunuzun özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki kod satırını bu konuma ekleyin:



Sunucu Tarafı İçerme Kodları (SSI):

<!--#include virtual="kitaplar.html"-->


PHP:

<?php
include ('kitaplar.html'); ?>


Etkin Sunucu Sayfaları (ASP):


<!--#include virtual="kitaplar.html"-->


Cold Fusion (CF):

<cfinclude
template="kitaplar.html">




Tüm güncellenmiş dosyaların sunucuya yerleştirilmesi için her iki blogunuzu da gönderin ve yayınlayın. Başka bir blog eklemek isterseniz (diyelim ki, dinlediğiniz müzik), yeni bir dosya adı kullanarak (örneğin "muzik.html") aynı adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Siteyi sınamadan önce gönderip yayınladığınızdan emin olun.

Blog Şablonunuzu görüntülendiğinizde içerme satırlarını görebilirsiniz, ancak sitenize bir ziyaretçi geldiği zaman bu satırlar sunucunuz üzerinden yürütülür. Kullanıcı, bu kod satırı yerine dinamik olarak sayfanıza eklenmiş olan belirli blogu görür. Kusursuz görünür ve kullanıcı bir içerme kodu
kullandığınızı bilmez.


Tüm bu adımları izlediyseniz ve blog, tarayıcıda yazılarınız yerine Blogger etiketleriyle birlikte
görüntüleniyorsa, ana blog dosya adının uzantısını (SSI için) .shtml , (PHP için) .php, (ASP için) .asp veya (Cold Fusion için) .cfm olarak yeniden adlandırmanız gerekebilir.
Bunun nedeni, sunucunuzun standart .html uzantılı dosyaların içerme kodları için ayrıştırılmasına izin vermemesi olabilir. Sunucunuz üzerinde neyin etkin durumda olduğuna
ilişkin sorularınız varsa, sunucu yöneticinizle bağlantı kurun.


2003/09/04: Hollanda'dan

Wieland van Dijk
adlı arkadaşımızın önerileri:



Açıklamış olduğunuz tek bir sayfaya birden çok blog ekleme prosedürü, yalnızca CGI, PHP ya da ASP veya SSI destekleyen bir sunucuya erişimi olan kullanıcıların işine yarayacaktır. Ancak, aşağı yukarı aynı etki iframe veya tercihe göre <object>
etiketi kullanılarak da kolayca elde edilebilir (W3C (X)HTML Strict'te IFRAME'in kullanımına karşı çıkmıştır ve IFRAME gelecek sürümlerden kaldırılacaktır).


Genel <!--#include (...) --> kalıbını kullanmak yerine, yalnızca aşağıdaki işaretleme etiketlerini eklemeniz yeterlidir:


<object
data="(içe aktarılan blogun uri'si)" type="text/html"></object>


(İsteğe bağlı olarak, "width" ve "height" gibi bazı öznitelikleri ekleyebilirsiniz.)


Dezavantajı: Ana sayfadan buraya aktarılmadığı için, bu şekilde oluşturulan birden çok blog, gövde etiketlerine, stil sayfalarına ve benzerine *ihtiyaç duyacaktır*, kullandığınız, gerekli içeriğe sahip olmayan şablonlar burada işe yaramayacaktır. Avantajı: Büyük ölçüde esnekliğe izin verir. Her bir 'alt blog' için farklı tasarımlar kullanabilirsiniz.


Bilginiz olması açısından, http://www.wieland-vd.demon.nl/multiblog.html
adresinde oldukça basit (ve de düzeltmeye üşendiğim CSS hataları nedeniyle oldukça kötü görünen) bir örnek oluşturdum.


İyi iş çıkarmaya devam et,

Wieland



2004/05/03: Wieland'dan bir güncelleme:



Görünen o ki, güvenlik seçenekleri IE'nin 'etki alanları arasında veri kaynaklarına erişim' izni vermemesi yönünde ayarlanmışsa, birden çok blogun IE'de görüntülenmesi için ana sayfa ile aynı etki alanında olması gerekir. Bu özellikle bloglarını Blogspot'ta barındıran kişileri ilgilendiren bir durumdur, çünkü bu kullanıcıların her blog için farklı alt etki alanları olur.

0 Yorum Ekle:

Diğer Yazılar